epäpuhdas-iho

Ensimmäiset merkit epäpuhtaasta ihosta voi ilmetä nuorena, kun murrosikä alkaa lähenemään. Murrosiän väistyessä ja hormonitoiminnan tasaantuessa talineritys alkaa yleensä rauhoittumaan. Epäpuhtauksista ei kuitenkaan kärsi yksistään nuoret, yhtälailla se voi olla aikuistenkin vaivana.

Näppyjen syntyminen johtuu siitä että talirauhaset alkavat tuottamaan normaalia enemmän talia, talirauhastiehyeen bakteerikanta on kasvanut tai muuttunut ja talirauhastiehye on liikasarveistunut ja tukkeutunut. Akneen liittyy myös tulehdusreaktio. 

Ihon rasvoittumiseen ja epäpuhtauksien syntyyn voi olla monia eri syitä. Tähän alle listasin muutamat asiat jotka kannattaa ottaa huomioon mistä yhtä äkkiset näpyt voisivat johtua ja miten uusien syntyä voisi ennaltaehkäistä.

  • Ensimmäiseksi voi miettiä tämän hetkistä elämän tilannetta. Stressaako joku erityisesti, kuormittaako koulu-, työ- tai henkilökohtainen elämä sinua normaalia enemmän? Huomaatko, että näpyt olisivat ilmestyneet tämän myötä? Jos on, luultavasti elämäntilanteen helpottaessa, myös ihosi normalisoituu. 
  • Samalla kun luet koulutehtäviä tai katsot tv:tä tuleeko helposti nojattua käsillä kasvoihin tai muuten näprättyä ihoa? Tämä tapahtuu usein avain huomaamatta. Kasvoihin ei koskaan kannattaisi koskea likaisilla sormilla varsinkaan jos iholla on epäpuhtauksia. Muutenkin turha kasvojen koskettelu kannattaa minimoida.
  • Tuntuuko että viime aikoina on tullut juhlittua ja herkuteltua tavallista enemmän? Rasvaiset ruuat ja alkoholin käyttö heijastuvat kasvoihin monin tavoin. Monet uskovat että esim. suklaan, juuston ja pähkinöiden syöminen aiheuttaisi näppyjen lisääntymistä. Epäterveellinen ruoka pitää myös iholla tulehdustilaa yllä, joten silloin se on otollinen paikka epäpuhtauksien syntymiselle ja lisääntymiselle. Joten kannattaa suosia puhtaita ruokia, kasviksia ja juoda paljon vettä.
  • Naisilla kuukautiset ovat hyvin yleinen syy finneille tietyssä vaiheessa kiertoa. Myös hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen, vaihtaminen tai lopettaminen voi lisätä epäpuhtauksien syntyä hetkellisesti, ennen kun elimistö on tasapainottunut.
  • Huono hygienia on oiva kasvualusta finneille. Käy suihkussa päivittäin ja aina urheilusuoritusten jälkeen ettei hiki ehdi kuivahtamaan iholle. Jos sinulla on taipumusta rinnan- tai selän alueiden epäpuhtauksiin kannattaa niihin käyttää yhtälailla epäpuhtaan ihon hoitotuotteita. Myös jos sinulla on pitkät hiukset ja epäpuhtauksia selän alueella kannattaa lopuksi hoitoaineen huuhtelun jälkeen nostaa hiukset pois selästä ja huuhdella selkä hyvin vedellä, ettei sinne jää mitään hoitotuotteita ärsyttämään ihoa. 
  • Kannattaa myös käydä läpi tämän hetkiset ihonhoitotuotteet ja meikit. Tutki purnukoita, onko tuotteet vielä käyttökelpoisia, monesti sen huomaa tuotteen väristä ja tuoksusta jos tuote on mennyt vanhaksi. Monet ihonhoitotuotteet säilyvät avaamisesta 6-12kk. Välttämättä samat tuotteet mitä käytit pari vuotta sitten, ei enää sovikaan ihollesi. Hoitotuotteesi voivat olla esim. liian hoitavia tämän hetkiselle iholle. Kun ihollasi tapahtuu muutoksia negatiiviseen suuntaan, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen uusien tuotteiden valinnassa.

Samalla, kun tarkistat ihonhoitotuotteista vanhenneet tuotteet saman kannattaa tehdä myös meikeille. Meikki on hyvä apu suojaamaan ihoa ulkoisilta ärsykkeiltä mm. pölyltä ja ilman saasteita.  Mutta on tärkeää huolehtia meikkiä tehdessä puhtaista välineistä, joten muista vaihtaa tai pestä tarpeeksi usein meikkivoidesieni tai -sivellin, ettei bakteerit pääse niissä muhimaan. Sama pesu pätee myös muihin meikkisiveltimiin.

Kiinnitä huomiota ihonhoitorutiiniin. Tuleeko ihoa hoidettua ollenkaan tai ehkä jopa liian monella tuotteella. Pelkkä vesi pesu ei riitä epäpuhtaalle iholle mutta liiallisestakin hoitamisesta voi olla haittaa. Joskus kannattaa minimoida tuotteet ja jättää kaikki ylimääräinen pois ja katsoa miten iho reagoi siihen esim. puhdistusaine, kasvovesi, kosteusvoide.   Epäpuhdas iho tarvitsee hyvää hoitoa, että se pysyy aisoissa. Kun ensimmäiset näpyt alkavat ilmestymään suosittelen kysymään ammattilaiselta apua ihon hoitoon. Kun ihoa hoitaa oikein, luultavasti vahinkoakin ehtii tulemaan vähemmän. Ihonhoito vaatii pitkäjänteisyyttä, koska muutokset ihossa tulevat viiveellä, ei heti seuraavan päivänä. 

Ja vaikka kuinka mielesi tekisi puristella niitä rumia ja kutisevia valkopäitä, älä tee sitä! Jättämällä finnin rauhaan se paranee nopeammin ja on pienempi mahdollisuus, ettei siihen jää arpea. Pahimmassa tapauksessa vasta puristettuun näppyyn pääsee bakteeri joka tulehtuu kahta kauheammin ja saat siitä pidempi aikaisemman ystävän ja pahimmassa tapauksessa vielä pysyvän arven. Ihonhoitotuotteista löytyy täsmä tuotteita yksittäisille finneille, jotka kuivattavat ne nopeasti pois. 

Epäpuhdas-iho-finni

Koronan myötä monet ovat joutuneet alkamaan käyttämään töissä maskia. Maskin alla oleva iho on otollinen paikka epäpuhtauksille, koska iho on kostea ja siellä bakteerien on helppo muhia koko päivä. Tällöin on erityisen tärkeä muistaa huolehtia ihosta oikeilla hoitotuotteilla.

Ja jos et ole vielä käynyt kosmetologille, suosittelen käymään ihon puhdistuksessa. Samalla hän voi arvioida ihon tilanteen ja rentouttaa oloasi.

epäpuhdas-iho-kosmetologi

Ihon epäpuhtaudet ovat ikävä vaiva. Epävarmuus ihosta heijastuu helposti myös itsetuntoon varsinkin herkässä kasvuvaiheessa olevilla murrosikäisillä. Kasvot ovat ne, jotka näkyvät meistä heti ensimmäisenä muille. Vaikka harva luultavasti toisen ihmisen tavatessaan edes kiinnittää ensimmäisenä huomiota näppyihin, on se tunne itsellä. Löytämällä oikeat tuotteet oikeaan aikaan voi huomattavasti parantaa ihon kuntoa sekä vähentää aknen välittömiä ja myöhäisvaikutuksia.

Meillä apteekissa on laaja valikoima eri bändeiltä erilaisia rasvoittuvan ja epäpuhtaan ihon hoitotuotteita. Löytyy tuotteita murrosikäisille, yleisesti rasvoittuvalle ja epäpuhtauksiin taipuvalle iholle,  vartalon alueilla esiintyviin epäpuhtauksiin, hormonaaliseen akneen ja aknelääkehoitoja tukevia tuotteita. Farmasistit ja kosmetologit auttavat mielellään valitsemaan oikeat tuotteet.

Jos tuntuu, että epäpuhtaudet alkavat saamaan ylivallan elämästäsi ja ne alkavat rajoittaa tekemisiäsi, kannattaa hakeutua ihotautilääkäriin keskustelemaan vaihtoehdoista miten ihoa kannattaisi lähteä hoitamaan. Tai sitten ehkäisyn ollessa ajankohtaista myös ehkäisypillereillä voidaan vähentää ihon rasvoittumista.