Koronavirus Covid-19 tarttuu pääasiassa pisaratartuntana, kun sairastunut henkilö aivastaa tai yksii. Tartunnan voi saada myös lähikontaktissa, kun koronatartunnan saanut on yskinyt/aivastanut käsiinsä ja koskee tämän jälkeen toiseen ihmiseen.

Jokainen voi omalta osaltaan ehkäistä koronaviruksen leviämistä. Jokapäiväisessä elämässä kannattaa huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta, pitää riittävä turvaväli muihin ihmisiin ja käyttää kasvomaskia, kun lähikontaktia ei voi välttää. Tällä hetkellä korona näyttäisi olevan kiihtymisvaiheessa, joten THL suosittelee kasvomaskin käyttöä joukkoliikenteen lisäksi myös julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa ja apteekeissa, kun lähikontakteja ei voida välttää. Varsinaiset hengityksensuojaimet (FFP1, FFP2 tai FFP3) ja lääkinnällisten laitteiden vaatimukset täyttävät CE-merkityt kirurgiset suu-nenäsuojukset suojaavat myös käyttäjäänsä.

Kasvomaskin oikeanlainen käyttö voi vähentää tartuntoja estämällä pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun maskia käyttää, tulee muistaa seuraavat ohjeet:

- Pese kädet hyvin ennen maskin laittamista. Jos käsienpesu ei ole mahdollista, käytä käsidesiä.

- Kertakäyttöistä tai kangasmaskia ei tule käyttää paria tuntia kauempaa. Maski tulee vaihtaa uuteen, kun käytössä oleva kostuu tai likaantuu.

- Varaa matkaan mukaan niin monta maskia kuin ajattelet tarvitsevasi. Älä kuitenkaan säilytä käyttämättömiä maskeja irrallaan laukun tai taskun pohjalla vaan varaa  niille puhdas suljettava muovipussi.

- Hävitä kertakäyttöinen maski roskikseen. Kestomaski tulee laittaa sille varattuun pussiin erilleen puhtaista maskeista.